Debatindlæg

Plantning af skov i Furesø Kommune?

I Klimaplan 2022-2050 for Furesø kommune hedder det:
”Der plantes ca. 20.000 træer over i alt 100 hektar frem mod 2030 på landbrugsarealer, i private haver, hos virksomheder og på kommunale arealer”

DN Furesø mener:

En nyplantet skov vil netto fiksere CO2 i mere end hundrede år. Dette gælder også en nyplantet produktionsskov, men her er det afgørende, om fældet træ bruges til fx flis, hvor CO2 straks frigives, eller til tømmer, der indgår i bygninger og dermed bevares længe.

Ca 24 % af kommunen er allerede skov, der for fremtiden skal drives som urørt skov. Dette gavner biodiversiteten, men fordi stort set alle lokale skove er fuldt udvoksede, bidrager de i mindre grad til binding af CO2 end unge skove.

 

Er der kommunale arealer til træplantning?

Umiddelbart kunne man nævne de kommunale arealer på begge sider af den østlige del af Paltholmvej, to mindre arealer ved Bistrupvej, et mindre areal ved Christianshøjvej, markerne ved Søgård og Kirke Værløsevej og markerne mellem Ryget Skovby og Ryget skov. Desuden kunne nævnes Naturstyrelsens areal mellem Frederiksborgvej og motorvejen.

 

Man kan mene, at det ville være synd at tilplante disse åbne arealer med vid udsigt, måske er det grunden til, at disse arealer er angivet som ”skovrejsning uønsket” i Kommuneplan 2021. Desuden ligger de nordlige af de nævnte arealer i fredet område, hvor skovplantning ikke er tilladt. Størstedelen af de private landbrugsarealer er også betegnet som "skovrejsning uønsket". Så der er flere administrative benspænd. Men kommunen kan dispensere fra kommuneplanen, og det kan blive nødvendigt med opkøb af arealer eller tilskud til private lodsejere.

 

Arealerne til træplantning behøver ikke være sammenhængende. Derfor kan træplantning fint ske i byområder, i forbindelse med virksomheder, i boligområder og i private haver.