Furesø Kommune har et mål i 2030 om at bremse tilbagegangen af arter og få mere vild natur. En kortklippet græsplæne er som en ørken for insekter og planter. Vilde blomster og gemmesteder til insekterne øger biodiversiteten.

Nyt initiativ fra haveejere, DN Furesø og Furesø Kommune

Entusiastiske haveejere har sammen med Danmarks Naturfredningsforening og Furesø Kommune iværksat et projekt, hvor alle de haveejere, der ønsker at øge biodiversiteten, kan være med.

Projektet er beskrevet i en pressemeddelelse fra Furesø Kommune.

Læs mere om projektet på kommunens hjemmeside, hvor du også kan tilmelde dig som vild have ambassadør VildFuresø | VildFuresø (furesoe.dk)

Der er desuden oprettet en facebook-gruppe for hver bydel i kommunen:

 Vilde haver i Kirke Værløse

Vilde haver i Farum

Vilde haver i Jonstrup

Vilde haver i Værløse

Vilde haver i Hareskovby

Laanshøj

Initiativgruppen bag Vilde Haver i Furesø afholdt en biodiversitetsfestival på Skolelandbruget i 2022.
Der planlægges en ny biodiversitetsfestival den 10. juni 2023
Den oprindelige Initiativgruppen bag projektet Vilde Haver i Furesø. Fra venstre Hanne Juel, Carsten Juel, Louise Rønne, Mikkel Nygaard Hansen og Maria Høybye

 

SLIP HAVEN FRI  er et landsdækkende initiativ støttet af DN

Læs mere og tilmeld din have

Der er nærmest en folkebevægelse i gang i de danske haver. Det vilde og naturlige er i fokus, og mange haveejere ønsker at give plads til naturen og insekterne.

Det mærker REMA 1000, hvor insektvenlige planter sælges med rekordfart, og samtidig bliver Danmarks Naturfredningsforening lagt ned af henvendelser fra sine medlemmer, der ønsker hjælp til en mere naturvenlig have.

– Naturen mangler akut plads, så det gør en kæmpe forskel, når haverne bliver vilde. Ved for eksempel at lade den klassiske græsplæne vige for et bed med vilde urter og planter, kan man komme de trængte sommerfugle og bier til undsætning og samtidig få en farverig og levende have. Vi står klar til at hjælpe haveejerne godt i gang.

Læs også: 20 mest almindelige danske dagsommerfugle du kan se i din have

Om 'Slip haven fri'

  • Slip haven fri er et samarbejde mellem REMA 1000 og Danmarks Naturfredningsforening, som løber fra 2021 til slut 2023.
  • Målet er at hjælpe 50.000 haveejere med at slippe deres haver fri.
  • På hjemmesiden  https://sliphavenfri.dk/ kan man løbende følge med i antal tilmeldte haver, havernes gennemsnitlige naturscore og sammenligne, hvor vilde haveejerne er ude i landets kommuner.

Alle kan være med

Alle typer haver er velkomne, uanset om det er en parcelhushave, haven omkring sommerhuset eller kolonihaven. Man kan endda tilmelde altanen, så længe man kan undvære en femtedel af den.

Det eneste, det kræver for at være med, er, at man har en have, hvor man ikke sprøjter, og at man slipper mindst 20 procent af sit haveareal fri. Det kan man gøre med op til 10 forskellige naturelementer – f.eks. med en blomstrende vildeng, buske eller et kvashegn.

Projektpartner REMA 1000 har samtidig udvidet sit udvalg af naturvenlige planter, så det bliver endnu lettere for haveejerne at komme i gang. Planterne vil primært være at finde i butikkerne i foråret og sommerhalvåret.

Når vi på denne måde går ind og sørger for hjælp til naturinteresserede haveejere, er det fordi vi mærker et behov blandt vores kunder. Vi vil gerne gøre det enkelt for kunderne at gøre det rigtige for naturen i haven. Vi tror på, at vi løfter biodiversiteten i haverne gennem god rådgivning og ved at imødekomme efterspørgslen på naturvenlige planter, anbefalet af Danmarks Naturfredningsforening, siger Anders René Jensen, Indkøbs- og marketingdirektør i REMA 1000.

Læs også: Guide: Sådan bygger du insekthoteller til din have

Fra giftfri haver til vilde haver uden gift

Danmarks Naturfredningsforening og Landsforeningen Praktisk Økologi har gennem de sidste 5 år samarbejdet om projekt Giftfri Have, som nu overgår til projekt Slip haven fri. Kommuner kan dog stadig melde sig som giftfri på www.giftfri-have.dk.

– Vi har fået sat brugen af gift i haverne på dagsordenen med over 23.600 tilmeldte haver og 31 giftfri kommuner. I Danmarks Naturfredningsforening fortsætter vi kampen for et sprøjtefrit Danmark. Nu er tiden bare kommet til at gå skridtet videre og hjælpe danskerne med at gøre haverne naturvenlige – selvfølgelig uden brug af gift, siger Simon Leed Krøs.

Læs mere om projektet og se, hvor mange haver der allerede er tilmeldt, på www.sliphavenfri.dk.

Efterspørgslen har fået REMA 1000 og Danmarks Naturfredningsforening til at samarbejde om en national indsats for naturvenlige haver. Sammen vil de slippe de danske haver fri, og ambitionerne er høje. Mindst 4 procent af alle danske haver skal over de kommende tre år have hjælp til at gøre en del af haven vild – det svarer til ca. 50.000 private haver.

Som haveejer kan man derfor nu tilmelde sin have til ’Slip haven fri’. Ud over rådgivning modtager man en gratis sticker til postkassen og adgang til biodiversitetsvenlige planter, buske, træer og frøblandinger, som dækker hele havesæsonen.