Nyhed

Naturpleje med fut i

På Nørreskov Park midt i Værløse by driver frivilliggruppen naturpleje for at fremme biodiversiteten. I begyndelsen af april 2023 var betingelserne helt fine for at brænde det tørre, gamle græs af. Vildt ser det ud - og det er effektivt.

Karin Therkelsen er tovholder for frivilliggruppen Nørreskov Park byfælled, hvor hun selv bor som grundejer på Mosegård Park. Karin har længe interesseret sig for at omdanne dele af den store grønne ørken af græs til levende oaser af smukke, vilde blomster, der kan være fødested for sommerfugle og insekter.  Efter aftale med Furesø Kommune inviterede Karin biolog og botaniker Anna Bodil Hald til en helt særlig naturplejedag, nemlig afbrænding af udvalgte områder på Nørreskov Park. Dagen blev en sussces med blå himmel og høj sol og kun en fin brise i den rigtige vindretning - de bedste betingelser for en god afbrænding. 

Afbrænding som naturplejemetode er nænsom, selvom det ser vildt ud. Ilden løber hurtigt hen over græsengen og brænder kun det tørre græs, som i løbet af vinteren er faldet sammen til et tæt og lukket lag, hvor kun græs kan gro op igennem. Den tidlige afbrænding i de allerførste solskinsdage i foråret, eller når vejret tillader, er afgørende. Det skal ske inden insekterne kommer på vingerne, og mus og andre smådyr kan til gengæld smutte ned i deres huller, mens ilden i løbet af få sekunder fyger hen over dem. De tager ingen skade. 

Andre afbrændinger i Furesø Kommune foretages på Flyvestationen og på Baunesletten.

Fotos: Karin Therkelsen.