Debatindlæg

Vi skal have renere søer i Furesø Kommune, så lad os starte med at stoppe overløbene.

Overløb af regnvand blandet med kloakvand er et problem for søerne. Udledningen af næringsstoffer (specielt fosfor) alene til Farum Sø overstiger den samlede udledning af renset spildevand fra Stavnsholt renseanlæg. Noget må gøres. Byrådet har vedtaget en plan til reduktion af miljøbelastningen af Farum Sø og dermed til Furesøen. Der skal satses på Lokal Afledning af Regnvand. Farumborgerne skal aktiveres. Efter planen skal udledningerne reduceres med 85% inden 2038. Kan det gøres hurtigere?

 Baggrundsartikel

Vi skal have rene søer i Farum, så lad os starte med at stoppe overløbene.

Dryp, dryp, dryp, sjask, plask: Det har regnet som aldrig før i det sidste halve år. Der er faktisk aldrig før faldet så meget nedbør i Danmark siden nedbørsmålingerne blev startet i 1879.  Vores vandløb er fyldte og kan ikke følge med. Markerne er sjaskvåde og der er pløret og småsøer overalt på markerne i landskabet. Søerne er smækfyldte eller løber ligefrem over.

Det samme gør spildevandet desværre fra gamle kloaksystemer, hvor regnvand og kloakvand ikke er adskilt. Det betyder mange steder massive overløb, dvs. udledning af regnvand blandet med urenset kloakvand, en ulækker og stærkt forurenende cocktail.   

Det har ikke mindst været tilfældet i Farum vest for motorvejen og syd for Slangerupvej, hvor der netop kun er det gamle fælles kloaksystem. Herfra løber det urensede kloakvand blandet med regnvand direkte ud i Farum Sø, når pumpekapaciteten ved Fredtofteparken er for ringe, og det lille og utidssvarende forsinkelsesbassin er fyldt.

I årene 2020-22 skete det mere end én gang hver måned. Udover at forurene Farum Sø med urenset toiletvand med bakterier, der indimellem gør badning direkte sundhedsfarligt, så indeholder dette overløbsvand en masse næringsstoffer (kvælstof og fosfor), som gøder planktonalgevæksten i søen. Planktonalgerne gør vandet grumset og ødelægger den økologiske balance i søen. Der kommer for få dyreplankton, for mange småfisk (fx skaller og aborre) og for få rovfisk (fx gedder).

Den alvorligste næringsstofkomponent er fosfor, som binder sig kemisk i søbunden. Her udgør den bundne fosfor et forurenende næringsstoflager. Det er fordi fosforen senere på året kan frigives til søvandet, som så igen får tilført et vækstfremmende næringsstof til planktonalger. Ofte sker dette sidst på sommeren. Desværre er det de gifte blågrønalger, der på det tidspunkt blomstrer op. Blågrønalger kan nemlig selv binde kvælstof fra luften. De kan derfor udkonkurrere andre planktonalger selvom kvælstofniveauet i søen er lavt, fordi næsten al tidligere tilført kvælstof er brug op af planktonalgerne tidligere på året.

Men hvorfor sker en sådan en opblomstring af blågrønalger så typisk sidst på sommeren? Jo, forklaringen er, at det sker efter at planktonalgerne, der har været i vandet tidligere i sæsonen, dør og synker ned til bunden og der rådner op. Forrådnelsesprocessen bruger al ilten i vandet.  Under de iltfrie forhold på søbunden sker der p.g.a. kemiske processer en frigørelse af fosfor, der under iltrige forhold tidligere er blevet bundet i søbunden. 

Farum Sø – og dermed Furesø, som jo står i forbindelse med Farum Sø - er stærkt forureningsbelastet p.g.a. de mange og store overløb i særligt Fredtofteparken. Forureningsbelastningen består af tilførsel af bakterier o.a. mikroorganismer fra afføring, kvælstof og det særligt kritiske næringsstof fosfor, der som nævnt virker som gødning for planktonalger, hvilket starter den ovenfor omtalte onde ”forureningscirkel”.

I perioden 2020-22 kom der fx alene fra overløb i Fredtofteparken 137 % af den fosformængde, som al renset spildevand fra Stavnsholt Renseanlæg udleder til Furesøen, men i et vandvolumen der er mere end 20 gange større.  Den samlede fosformængde fra regnvand og overløb til Farum Sø var på hele 186% af den udledning der sker fra al renset spildevand fra hele Farumområdet, der udledes fra Stavnsholt Renseanlæg til Furesø. Med andre ord. I den ene ende af kommunen, Stavnsholt Renseanlæg, renses spildevandet for specielt fosfor efter de mest moderne renseprincipper ned til et niveau på størrelse med den fosforkoncentration, der p.t. er i Furesøen i forvejen, mens de mange overløb til Farum Sø ”leder lorten” direkte ud i Farum sø. Forureningen med fosfor herfra og fra regnvand er altså næsten den dobbelte af hvad den er fra udledningen til Furesø af alt renset spildevand fra Farum.

Dette er baggrunden for at Furesø byråd endelig – bedre sent end aldrig og 10 år efter at DN Furesø overfor kommunen gjorde opmærksom på problemet med specielt de mange overløb fra Fredtofteparken til Farum Sø - har vedtaget en delområdeplan for spildevand og en tidsplan for reduktion af forureningsbelastningen til søerne fra Farum.

Byrådets fastsatte måltal for reduktion af miljøbelastningen fra Farum til søer og vandløb (dvs. for Mølleåen, Farum Sø og Furesø) er

  • 50 % i 2028
  • 75% i 2033
  • 85% 2038

 

Delområdeplanen udarbejdet af det fælleskommunale spildevandsselskab Novafos indebærer ikke, at man som måske forventet vil separere Farums gamle fælleskloakker til hhv. regnvand og spildevand. Grunden er bl.a. at man har vurderet at etablering af separatkloakering vil være for dyrt (ca. 1.5 mia. kr), medføre for meget CO2-udledning og i øvrigt ville betyde opgravninger af alle veje i området i den ca. 30-årige etableringsperiode, som givetvis vil være nødvendig, Samtidig hermed er det vurderet, at forskellige tiltag for at nedsætte overløbene i flg. den ovenfor nævnte reduktionsplan vil være muligt, hvilket væsentligt vil kunne reducere forureningsbelastningen , dvs. af bakterier, organisk stof, kvælstof og specielt det kritiske næringsstof fosfor, af Farum Sø – og dermed Furesø, som jo ligger nedstrøms.

 

I flg. den netop vedtagne investeringsplan for 2024 vil Novafos og miljøforvaltningen i Furesø Kommune i løbet af i år undersøge muligheder og evt. lave konkrete planer samt vurderer de økonomiske og miljømæssige konsekvenser af diverse former for LAR—tiltag. Dvs. forskellige tiltag til Lokal Afledning af Regnvand så som:

  • fjernelse af befæstede arealer i oplandet, herunder i kommunale bygninger
  • etablering af skybrudsventiler i private huse og kommunale bygninger
  • innovative LAR-løsninger for vejvand

Derudover vil Novafos undersøge muligheden for etablering af større pumper så mere vand hurtigere kan flyttes fra Fredtofteparkens gamle og for lille forsinkelsesbassin til Stavnsholt renseanlæg. Novafos vil også vurdere om der skal foretages en udvidelse af forsinkelsesbassinnet på Tværvej, samt evt. etableres et ny stort forsinkelsesbassin ved Akacietorvet og på Stavnsholt Renseanlæg.

DN Furesø har opfordret kommunens miljøforvaltning til aktivt at medvirke i dette arbejde for så vidt angår de kommunale bygninger i området og i f t at rette henvendelse derom til boligselskaberne i området. DN Furesø mener, at det er nødvendigt at kommunen undersøger hvorvidt og hvordan der kan indføres bedre økonomiske tilskyndelser til etablering af LAR-løsninger. For øjeblikket kan man ved etablering af faskine og en afskæring af tagvand mv. til kloakken få tilbagebetaling af kloaktilslutningsafgiften. Men en evt. nedsættelse af spildevandsafledningsafgiften eller et direkte kommunalt tilskud til etablering af div. LAR-løsninger bør da overvejes seriøst, idet det kan give et væsentligt bidrag til at mindske overløbsproblemet. Det er også nødvendigt, at forbedrede LAR- kampagnerne ikke kun i f t at forsøge at udbrede brug af skybrudsventiler, som det skete i Farum vest i 2023, men også til etablering af faskiner evt. i kombination med havedamme eller regn-bede.  DN Furesø har endelig har også opfordret Novafos til at genoverveje, om det ikke vil være relevant at etablere et nyt eller et supplerende og større overløbsbassin i Fredtofteparken. Der er her plads nok til at lave en sådant overdækket bassin.

Vi har ventet i mere end 10 år med at komme i gang med konkrete løsninger for at stoppe den fortsatte forurening og ødelæggelse af vores to dejlige søer, Farum Sø og Furesøen. Selvom der gribes kraftigt og hurtigt ind så vil det desværre vare mange år før søerne igen er kommet i økologisk balance. Men enhver udsættelse vil forværre situationen og forlænge den tid det vil tage før søerne igen kommer i en sund og naturlig tilstand.                                                                                   Henrik Tyle april 2024