Majtræ i Farum


På Farum Hovedgade findes rester af et stort bystævnetræ (majtræ). Det store lindetræ mistede desværee toppen under en storm i 1986; det blev senere skåret ned til ca 2 meters højde. Træet har nu dannet nye grene. Der er blevet plantet stiklinger i nærheden af det gamle træ.

 

Læs avisartikel om majtræet i Farum her

 

Resterne af majtræet i Farum
Majtræet på Farum Hovedgade

Og den sørgelige slutning:

Det historieske Majtræ er brændt ned

Det gamle, store majtræ, der blev plantet helt tilbage i 1740 på Farum Hovedgade, er brændt ned

Af Helene Stolle

 

Trist Et historisk vartegn på Farum Hovedgade, det gamle majtræ, brændte af ukendte årsager ned forleden, og Driftsgården har været ude og rydde op efter branden, og nu står der kun en stub tilbage.

Fyldt med historie

Træet menes ifølge Furesø Museer at være plantet helt tilbage i 1740, og træet et et gammelt bystævnetræ. “Ikke mange af de gamle bystævnetræer er bevaret i dag. Træet er plantet på majpladsen, hvor man har fejret Valborgs aften, aftenen før den 1. maj. Det er en tradition, som er mange hundrede år gammel, at man denne aften fejrer overgangen mellem vinter til sommer, og fejrer at træerne springer ud. På denne plads blev byens to årlige markeder i april og oktober også holdt helt op til omkring 1920, og her lå apotek, købmandshandel og mejeri” skriver Furesø Museer, hvor man også kan læse, at både H.C Andersen og G. Brandes har omtalt majtræet i Farum. På grund af historien besluttede Farum Byråd tilbage i 1991, at træet skulle blive stående, og i principperne for Farum Hovedgades renovering, som blev vedtaget i april 2016, står der også, at ’majtræspladsen ved landsbyen skal fastholdes som spor af den oprindelige forte (åben plads til fælles afbenyttelse og samling i middelalderfællesskabets landsby, red), ved siden af mindestenen for Peter Lassen.

 

 

Der hører også et sagn til Majtræet på Farum Hovedgade. I ’Dansk Træregister - et værktøj til registrering af bemærkelsesværdige træer i Danmark, 1996’ skriver Helle Serup: “Lindormetræet i Farum hører til blandt de mytologiske træer. Sagnet fortæller, at der er manet en lindorm ned under træet. Ormen brøler hvert 100 år, og når den har ligget der i 100 år, vil den brøle tre gange, bryde ud, vælte træet og anstifte ulykker.